• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj atıkları kontrol yönetmeliği ve tat tesisleri hk.

A

Anonim (abbb)

Arkadaşlar öncelikle herkese merhabalar,

benim ambalaj atıkları yönetmeliğ, gekap ve çevre ajansıyla ilgili birkaç sorum var.

1. sorum ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği kapsamından satış noktaları belediyenin toplama ayırma tesisi varsa bu ambalaj atıklarını(koli naylon vb.) bu tesise vermek zorunda mı ?
2. sorum tat belgesiyle ambaj atıklarını marketten toplamak mümkün mü? çünkü tat belgesinde ambalaj atıklarıyla ilgili kod yok.
3. sorum gekap ve çevre ajansının toplama ayırma tesislerine teşvik destek vb mali yardımları var mı ?
 
Anonim (abbb)Merhaba Üstad,

1- Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında temel seviye sıfır atık belgesi alan yerler atıklarını belediyenin toplama sistemine veya çevre lisansı almış firmalara verebilirler.

İlgili Kaynak: Sıfır Atık Yönetmeliği-10. maddesinin 4. fıkrası;

(4) (Değişik:RG-9/10/2021-31623) Bina ve yerleşkelerin, sıfır atık yönetim sistemini kurarak EK-1’de yer alan uygulama takvimi doğrultusunda sıfır atık belgesi almaları zorunludur. Bu Yönetmelik kapsamında sıfır atık yönetim sistemini kurarak belge alanlar, türlerine göre kaynağında ayrı biriktirdikleri atıklarını, sıfır atık belgesini alan mahalli idarelerin toplama sistemine veya Bakanlıktan geçici faaliyet belgesi/çevre lisansı almış atık işleme tesislerine geri kazanımı sağlanmak üzere verirler.

2- Atık üreticilerinden ambalaj atıklarını almak istiyorsanız 15 01 01, 15 01 02, 15 01 03, 15 01 04, 15 01 05, 15 01 06, 15 01 07 ve 15 01 09 kodları ile ilgili olarak ambalaj atığı toplama ayırma lisansı almanız gerekir. Lisansınızda bu kodlar yoksa atık üreticisinden ambalaj atıklarını alamazsınız. Lisans ve atık kodları ile ilgili Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğini incelemenizi tavsiye ederim.

3- GEKAP daha çok ambalaj malzemesi alan ve kullanan firmaları ilgilendiriyor. Belediye ile anlaşmalı toplama ayırma tesisleri yetkilendirilmiş kuruluşlardan göndermiş oldukları atıklarla ilgili destek alıyordu. Ayrıca Bakanlık sıfır atık kapsamında Belediyelere destek veriyor. Eğer siz de belediye ile anlaşma yaparsanız hibe alabilirsiniz.​
 
Üst