• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj atık yönetim planı hazırlama

Bahtiyar Karaca

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Mayıs 2011
selam arkadaşlar herkese kolay gelsin benim belediye de çalışan arkadaşlara bir sorum olacaktı .17500 nüfuslu bi belediyede çevre mühendisi olarak çalışıyorum bu ambalaj atıklarıyla ilgili nasıl bir çalışma yapabilirim çöp toplama işini ihale usulu taşeron firma topluyor bende ambalaj atıkları kontrol yönetmeliğine göre ambalaj atığı yönetim planı hazırlamak istiyorum ama nasıl ve ne şekil yapacağımı bilmiyorum yardımcı olurmusunuz arkadaşlarr teşekkürler şimdidenn
 
@ahmet

İstanbul iline ait ambalaj atıkları yönetimi makalesini ekte gönderiyorum. Size yardımı olacağına inanıyorum.
 

Ekli dosyalar

  • Ambalaj Atıkları Yönetimi-İstanbul Örneği.pdf
    625.7 KB · Görüntüleme: 1,212
merhabalar;

önünde 4 seçenek var.

1. ya bir firmayla sözleşme yapacaksın. yeni formata göre ambalaj atıkları yönetim planı hazırlayıp bakanlığa göndereceksin. yönetim planı onaylandıktan sonra çalışmalarınızı birlikte yürüteceksiniz.
bu çalışmaların içinde konutlara kapıdan eğitim çalışmaları, okullarda geri dönüşüm üzerine eğitimler, her ayın ilk haftası bir önceki aya ait geri dönüşüm miktarlarını çevre il müdürlüğüne bildirilmesi, 6 ayda bir gelişim raporlarının hazırlanması, konteynır noktalarının belirlenmesi ve bu noktalara belli aralıklarda rutin denetimlerin yapılması, pilot yerleşim noktaları belirleyerek buralardaki katılımın gözlenmesi vb. gibi bir çok çalışmaları birlikte yürütebilirsiniz.

ya da 2. bir yol bu işi belediye olarak sizin yapmanız. bunun için ayrı bir araç, bir kaçtane personel bir biriktirme yerinin ayarlanması ( geçici depolama alanı yönetmeliğe göre yer için lisans alınması gerekiyor.) mavi geri dönüşüm konteynırlarının satın alınması yine yönetim planının hazırlanması ve yukarıda saydığım bütün çalışmaları tek başınıza yapmanız gerekiyor. aynı zamanda topladığınız geri dönüşümlü malzemelerin ilgili geri dönüşüm tesislerine taşınması da sizin sorumluluğunuzda.

3. yol ise; birlik üyesi iseniz bırakın birlik yapsın sizden istenen bilgileri onlara verin entegre ambalaj atık yönetim planı oluşturulsun. gelsinler nasıl toplanması gerekiyorsa o şekilde toplasınlar.

4. yol ise; ihaleye verin. çevre il müdürlüğüyle görüşün size bu konuda yardımcı olacaklardır. bu konuda bir fikrim yok yanlış yönlendirmeyeyim.

tavsiyem 1. seçenek ama yeni yönetmeliğe göre belediye ile sözleşme yapılması zorunluluk olmaktan çıktı. yine de bir ihtimal firma bulursanız kaçırmayın.
 

Ekli dosyalar

  • ambalaj atıkları yönetim planı formatı.doc
    236.5 KB · Görüntüleme: 687
Bu nüfusteki ilçeyi belediyenin toplaması ekonomik koşullar gereği zor gözüküyor. Çiğden hanımın 1. tavsisyesi oldukça cazip ki genelde bu yöntem seçiliyor. Yönetim planını protokol yapacağınız lisanslı firmayla birlikte sizin de katkılarınızla hazırlanabilir. Tüm malzeme (konteyner, poşet, varil, iç mekan kutusu) leri Lisanslı firamdan temin edebilirsiniz. Size tavsiyem eğitim - bilgilendirme çalışmalrını siz planlayın, yönlendirin. Tamam toplama taşıma firmada olsun fakat Yönetim Planı koordinatör görevini ihmal etmemeniz. Yaptığınız her işlemi eğitim çalışmasını dağıttığınız kutu, konteyneri kayıt altıan alın 6 ayda bir sunacağınzı İzleme Raporunda en önemli konu bu nokta olacaktır. Şimdiden iyi çalışmalar.
 
Tahmin edersiniz ki lisanslı firma bulamıyorsunuz birde küçük bir yerleşim olunca bu konu daha da büyüyor çiğem hanımın seçeneklerinden 3. birlik adına yapmamız ama onlarında böyle bir çalışması yok neyse bilgilendirme için teşekkürler arkadaşlar kolay gelsin
 
Belediyeler ambalaj atıkları yönetim planı hazırlanması noktasında, Yetkilendirilmiş kuruluşlar ile iş birliğine gidebilirler. Bu yetkilendirilmiş kuruluşlar, sizden yani Belediyeden gelen iş birliği talebini karşılamakla yükümlüdürler zaten.
 
Arkadaşlar ambalaja tıkalrı yönetim planında yer alan tablo 8 aşama detayları ile ilgili bölümde olusan ambalaj atığı miktarı(ton/gun)na nasıl bir hesaplama ile mahlelrdeki ambalaja tıkalrı miktarını yazacağız bilginiz olan var mı ya da yeni formatta belediyelerin hazırladığı ambalaj atığı yönetim planı elinde olan var mı? teşekkürler
 
yeni formatı bilmiyorum.fakat eskisinde; yapılan atık karakterizasyon çalışmasına göre kişi başına düşen ambalaj atığı miktarını bulup nüfustan hesaplanıyordu.şimdide öyledir diye düşünüyorum..yukarıda paylaşılan formata baktım.evet bu şekilde hesaplayabilirsiniz oluşacak ambalaj atığı miktarını.
 
Tesekkurler ama yukarida paylasilan dediginiz bulamadim ben ilgili yerini yeni formatta tablo 8 i doldurmak icin her mahallenin ambalaj atigi miktari ton/gun olarak isteniyor.
 
tamam sizde mahallere ait bilgiler mevcut değilmi ? yani o tabolda istenen bilgiler hem komple bölge için hemde mahalleler için olması lazım.örneğin konut sayısı,nüfus,okul,fabrika,satış noktası vb.mahallede toplanan atık(çöp) miktarı.karakterizasyon çalışması varmı.? benim bildiim olması gerekir ki zaten yönetim planında ek olarak sunuluyordu.su anda isteniyormu bilgim yok. karakterizasyonda atığın o mahallede ne kadarı ambalaj atığı olduğu yüzde olarak verilmiştir. ya da genel olarak çöp miktarından kişi başına oluşacak atık miktarını bulup burdan mahallede ne kadar atık oluşacağını hesaplayabilirsiniz.şöyle anlatayım elinizde atık karakterizasyon olduğunu varsayalım.ve bu karakterizasyon çalışmasından ambalaj atık oranı %22 diyelim.toplam nüfusunuz 100 bin olsun.ve toplanan atık miktarıda günlük 70 ton olsun.70 ton atığın (% 22 si) 15400 kg mı ambalaj atığıdır.kişi başına düşen ambalaj atık miktarı 0.154 kg/gün olarak bulabiliriz.mahallelerde aynı işlemi uygular miktarları bulabilirsiniz.(ben 2 sene önce hazırlamıştım yönetim planı.aklımda kalan bunlar.).sizin elinizde ne kadar fazla bilgi varsa o kadar kolay iiniz.biraz karısık oldu ama umarım anlatabilmişimdir.
 
@nazsirin

format yukarıdaki mesajlarda çiğdem hanım paylaşmış.tablo 2,3,4,5 te benzer bilgiler istenmekte.bunları doldurduysanız tablı 8 olusacak atık miktarını bulmak kolay.
 
arkadaşlar bi sorum olacak.
bi firmanın iki ayrı geçici faaliyet belgeli ambalaj atığı toplama ayırma şubesi aynı belediye ie atık yönetim planı hazırlayabilirmi?
yönetmelikte bi yeri yok diye biliyorum ama fikri olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim...
 
bi tat firmasını iki farklı tesisi çevre lisansı almak için aynı belediye ile atık yönetim planı hazırlayabilir mi? örneğin: x firmasının ın kartal şubesi ve x firmasının kadıköy şubesi üsküdar belesiyesi ile atık yönetim planı hazırlayabilir mi. herhangi bir belediye atık yönetim planı hazırlarken 4 5 tat firması ile birlikte hazırlayabiliyor. bi ilçenin mahallelerini bu firmalara dağıtıyor. sorum aynı firmanın farklı tat şubeleride plana dahil olabiliyormu.
 
Normalde hazırlamasında yasal bı sıkıntı olmaz ama buda biraz kanunların etrafından dolanmak gibi ollur. Bu konuda bakanlıktan görüş almalıdsınız bence. Önemli olan protokol imzalananbilmesi protokol imzalanabiliyorsa atık yönetim planlarında sıkıntı yok zaten, bu kapsamda aynı ticari ünvana sahip farklı şubeler konusu cidden bir muallak! Normalde hazırlamasında yasal bı sıkıntı olmaz ama buda biraz kanunların etrafından dolanmak gibi ollur. Bu konuda bakanlıktan görüş almalıdsınız bence. Önemli olan protokol imzalananbilmesi protokol imzalanabiliyorsa atık yönetim planlarında sıkıntı yok zaten, bu kapsamda aynı ticari ünvana sahip farklı şubeler konusu cidden bir muallak!
 
YasinBey sanırım yönetim planı hazırlamak gerekiyo artık 31/12/2011 de yönetmelik revize oldu. Ambalaj atığı veri giriş sistemi İL müdürlüğü onay yazızı diye bi ibare gelmiş.ne oduğu konusunda bi fikrim yok ama
 
merhaba arkadaşlar, bir konuda bilgilerinize ihtiyacım var
birlik üyesi bir ilçe belediyesi birlik vasıtasıyla düzenli katık atık depolama tesisi kuruyor. bu tesiste çevre görevlisi çalıştırılması zorunludur dimi, ayrıca ilçe belediyesi kendi bünyesindede çevre görevlisi çalıştırması gerekirmi,arıtma tesisi yok
 
fizik mezunu bir çevre görevlisi gelir ve de size( çevre mühendisi olduğunuz sanıyorum) gerek kalmaz!!! burada çevre mühendisi ile çevre görevlisini karıştırdınız gibi... bu gibi tesisler ihale ile yapılıur ve teknik şartnamede çevre mühendisi çalıştımak zorunludur ibaresi olmalıdır.bu ihaleyi alan firma için geçerli.bir de ihaleyi yapan idare (belediye/birlik) yapı denetim görevlisi olarak çevre mühendisi görevlendirmelidir..herhhangi bir belediye "çevre yönetim birimi" kurmak zorundadır.bu yönetmeliklerde açık açık belirtilmiştir.bu gibi konularda önclikle ilgili yönetmelik ve genelgeleri inceleyebilirseniz daha yol gösterici olabilir.
 
Üst