Gülşah Hanım tekrar teşekkür ediyorum.
1- Aylık Degerlendirme tutanağı tutulacak (Danışmanlık firmalarının yaptığı gibi)
2- Atık Yönetim Planı hazırlanacak (Tesisten çıkan herhangi bir tehlikeli atık yok, tıbbi atık hiç yok, yemekler yemek fabrikasından geliyor atık yağ da yok, en fazla 3 kişinin kullandıgı eldivenler olabilir onlarında kontamine olması pek mümkün değil. İş makinası olarak sadece presleme makinası ve bir de kepçe bulunuyor. belki florasan yada pil için gerekli olabilir)
3-Endüstriyel Atık Yönetim Planı hazırlanacak (Atık yönetim planının dışında bir planmıdır bu)
4- Çalışanlara eğitim verilecek (Verilen eğitimin tutanaklarıda sanırım danışmanlık firmalarının verdiği tutanaklar gibi olacak, verilecek eğitimle ilgili herhangi bir format kullanmam gerekli mi)
5- Tesise giren ambalaj atıkları için gider pusulası kesiliyor olsa bile onların bildirimi yapılacak (Tesisten çıkan yani geri dönüşüm firmalarına gönderilen atıkların faturalarıda sisteme kayıt ediliyor mu, giren tonaj ile çıkan tonajın birbirini tutması mutlaka şartmı) (Daha önce herhangi bir bildirim yada beyan yapılmamış benden önceki dönem için bir şeyler yapmak zorundamıyım)
6- İç Tetkik Raporu hazırlanacak
7- İSG konusunda çalışanlara bilgi verilecek, donanım ve ekipmanları kullanmaları saglanacak (Bu konudaki eğitim diğer eğitim içerisinde mi geçecek yoksa ayrıca İSG eğitimide verilecek mi - Bu konuda bir OSGB ile anlaşmamız gerekli mi - Uygulama yapmalısınız derken neyi kastettiniz
)
Anladığım şeyleri maddelendirdim. Doğru anlamadığım yerleri düzeltmeniz için, bir sürü soru sordum kusura bakmayın, şimdiden teşekkür ediyorum..
Ayrıca bahsettiğiniz şeylerin bir çoğu bu tesis lisans alırken yapılmıyor mu. Lisansı olan bir yer için lisans alınırken atık yönetim planları yapılmamıştır. Çünkü tesis lisansı 2014 yılı içinde almış.