• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Akaryakıt istasyonları için çevre izini

Orhan Şeker

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Ocak 2012
Firma
ÇAK TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş. (LTB)
Merhaba arkadaşlar. Bilindiği gibi akaryakıt istasyonları çevre kanununca alınması gereken izin ve lisanslar yönetmeliğinin ek2 de yer alan madde 9.1 e tabiler. Fakat akaryakıt istasyonlarının bu konuda hiçbir bilgilerinin olmadığını görmüş durumdayım. Maddeyi benmi yanlış değerlendiriyorum anlamadım.

Aranızda akaryakıt istasyonu danışmanlığı yapan varmı? Süreci nasıl işliyor acaba biraz bilgi alabilirsem akaryakıt istasyonlarına açıklama yapmam daha kolay olacak gibi. Şimdiden paylaşımlarınız için teşekkürler.
 
@cm_orhan
10.12 Endüstriyel nitelikli diğer atık sular (sulu baca gazı arıtım sistemi kullanan tesisler, tutkal ve zamk üretim tesisleri, benzin istasyonları, içmesuyu filtrelerinin geri yıkama suları, su yumuşatma, demineralizasyon, rejenerasyon, aktif karbon, yıkama tesisleri, soğutma suyu ve benzeri tesisleri).*
biz akaryakıt istasyonlarını bu mad. değerlendiriyoruz yaklaşık 5-6 tesisin atıksu konulu çevre iznini aldım. ama diğer konularıda sorun il müd. muafiyet yazısı alın. gfb istenilen evraklar belli yalnız proje onayı olmayan tesisleriniz varsa muafiyet isteyin muaf oluyorlar son çıkan genelgeye göre, çevre izin aşamasında ise il müd. bizden 6 adet atıksu analizi;3 adet AAT girişinden 3adet AAT çıkışından bir de arıtma çamuru arnalizi istendi o da biraz pahalı(3500 tl) yani bir benzin istasyonuna çevre izni temiz 6-7 bin buldu. çevre izni aldıktan sonrada belirli aralıklarda atıksu analizinin yapılması gerekiyor . Size tavsiyen tesislerin yanından belediye kanalı geçiyorsa oraya bağlattırın ve kanal bağlantı belgesini alın,
:)" Fakat akaryakıt istasyonlarının bu konuda hiçbir bilgilerinin olmadığını görmüş durumdayım. " eminim bu paraları duymuşlardır o yüzden bilmiyormuş gibi davranıyorlardır. :komik:
 
Akaryakıt istasyonları atık sudan muaf olsalar dahi hastaneler gibi düşünülmeli çünkü yönetmelikte adı mevcut. Gerekli tüm işlemleri yapılmalı ( muafiyetler alınmalı, atık yönetim planı, beyanlar vs.)
Bizim baktığımız istasyonlar var işleyiş bu şekilde.
 
bende 3 firmanın akaryakıt istasyonunda danışmanlık yapıyorum bu firmaların çevre iznini bile aldım fakat bu istasyonların dışındaki istasyonların çevre görevlisi bile yok akaryakıtlar konusunda il müdürlükleri tam olarak inceleme yapmamaktadır
 
Benzin İstasyonları Çevre İznine tabiler. Kanalizasyon Hattı bulunan benzin istasyonları Deşarj Kalite Kontrol Ruhsatı / Bağlantı İznini su ve kanalizasyon idarelerinden almak zorundalar. Aldıktan sonrada çevre izinlerini alabilirler.
 
@olcums

:harika:
Atıksu Bağlantı İzni ve Belgesi

Madde 44 — Bir şehir ve/veya sanayi bölgesinde parsellerin, kurum, kuruluş ve işletmelerin atıksularını atıksu altyapı tesislerine bağlayabilmeleri, atıksu altyapı tesisleri yönetimince verilecek olan atıksu bağlantı iznine tabidir. Atıksu bağlantı izni, evsel atıksuların yazılı bir belge karşılığında; endüstriyel ve karışık atıksuların ise düzenlenecek bağlantı kalite kontrol izin belgesindeki koşulları sağlaması halinde, atıksu altyapı tesisleri yönetimi tarafından verilen izindir. Bağlantı kalite kontrol izni; atıksu altyapı tesisleri yönetimi tarafından, endüstriyel atıksuların kanalizasyon sistemine bağlantı şartlarını belirleyen bağlantı kalite kontrol izin belgesi ile verilir. Bu izin ve belgeler 45, 46, 47 ve 48 inci maddelerde açıklanan hususlara uyulması şartıyla verilir.
bu madde kapsamından bağlantı kalite kontrol izin bel. alan işletmeler çevre izninin atıksu konusundan muaf olurlar, ben bu bağlamda sordum.
 
Anladığım kadarıyla akaryakıt istasyonları atık su deşarjına bağlı olarak çevre izinine tabi olurlar.

1. Eğer doğrudan belediye şebekesine bağlı bir atık su gideri var ve izni alınmış ise çevre izninden muaf olur.
2. (1.) Maddenin aksi durumlarında örneğin; akaryakıt istasyonu fosseptik kullanıyor ise veya akaryakıt istasyonu şebeke ye bağlı fakat yıkama yağlama bölümü var ise yine çevre izine tabidir.

Yanlışım varsa düzeltin arkadaşlar.
 
Şebekeye bağlıysa veya foseptikde toplanıp belediyeye gönderiliyorsa muaf ama mücavir alan dışında foseptik de yok o zaman deşarj izni almak zorunda.
 
peki. Şimdi ben akaryakıt istasyonu işletiyorum diyelim ve yıkama bölümüm var mesela. Yıkama sonucu oluşacak su ne olur yağlı deterjanlı su . Peki bunun şebekeye dökülmesine izin verirlermi hayır. Ne yapmam gerekiyor yağ tutucu koyacam veya buna benzer bir arıtma koyacam atık su çıkış noktama. Bu durmda bir arıtma sistemi kuruluş olmuyormu buna bağlı olarak bi muaflık durumu olabilirmi olamazmı ?
 
Şebeke mevcut ise;
örneğin arkadaşlarımızın ankarada baktığı yerler var deterjanlı su için askiye kirlilik bedeli ödeniyor muş yağlı bir su varsa tabiki yağ sıyırıcı gerekiyor.
mücavir alan dışıysa kanalizasyon sistemi yoksa ;
tabiki arıtma tesisi gerekecektir.
 
@radres
Yükümlülük kalkmaz çevre denetim yönetmeliğine tabi çünkü

İKİNCİ BÖLÜM
Denetime Tabi Tesis veya Faaliyetler ve Yükümlülükleri
Denetime tabi tesisler veya faaliyetler
MADDE 5– (Değişik:RG-16/8/2011-28027)
(1) Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kalan serbest ve münhasır ekonomik bölgeler dâhil egemenlik ve yargılama sahaları içerisindeki tüm kara ve deniz alanlarında 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri kapsamındaki her türlü kirlilik kaynağı ve ihlaller denetime tabidir.
Denetime tabi tesislerin veya faaliyetlerin yükümlülükleri
MADDE 6– (1) Denetime tabi tesis veya faaliyetler;
a) (Mülga:RG-16/8/2011-28027)
b) İlgili mevzuat kapsamında gerekli ölçüm ve analizleri, Bakanlığa ya da Bakanlıkça yetkilendirilmiş özel veya kamu kurum ve kuruluşların laboratuvarlarınayaptırmakla,
c) Denetim sırasında çevre denetim görevlisinin tesis veya faaliyetlerin alanlarına girmesini, güvenliğini ve denetim için gerekli görülen personel ve her türlü ekipmanı sağlamakla,
ç) Çevre denetim görevlisinin gerekli gördüğü hallerde ve/veya itiraz durumunda ölçüm ve analizlerin giderlerini karşılamakla,
d) Denetim sırasında çevre mevzuatı kapsamında istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen sürede ve eksiksiz olarak sağlamakla,
e) (Mülga:RG-16/8/2011-28027)
f) Çevre yönetimi hizmeti konusunda yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından çevre danışmanlığı hizmet satın alımı sözleşmesi yapılması durumunda en geç bir ay içerisinde ilgili valiliğe bildirmekle,
g) Çevre yönetimi hizmeti konusunda yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarıyla yapılmış olan çevre danışmanlığı hizmet satın alım sözleşmelerinin iptal edilmesi durumunda en geç bir ay içerisinde ilgili valiliğe bildirmekle,
ğ) Çevre yönetimi hizmeti konusunda yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarıyla yapılmış olan çevre danışmanlığı hizmet alım sözleşmelerinin iptal edildiği tarihten itibaren en geç iki ay içerisinde diğer bir yetkilendirilmiş firma ile yeni bir anlaşma yapmakla veya çevre yönetim birimi kurmak ya da çevre görevlisi istihdam etmekle,
yükümlüdür.
Tesis veya faaliyetlerin kendini izlemesi ve iç tetkik
MADDE 7– (1) Tesis veya faaliyetlerin kendini izlemesi ve iç tetkikin gerçekleştirilmesi çevre yönetim birimi veya çevre görevlisi tarafından yapılır. Çevre yönetim birimi kurmayan ya da çevre görevlisi istihdam etmeyen tesis veya faaliyetler bu amaçla Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş firmalardan hizmet satın alır.
 
Üst