• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

AAT Çamurlarının Dolgu Malzemesi Olarak Kullanımı

İrem Bengisu Erol

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Ocak 2012
Firma
Çanakkale Belediyesi
İyi Çalışmalar,
Atıksu Arıtma Tesisi ve sonrasında Solar Çamur Kurutma Tesisinden çıken %85-90 kuruluktaki arıtma çamurlarımızın (tehlikesiz) değerlendirilmesi için alternatifler arıyoruz.

Bu tip kuru çamurların yol yapımı vs. gibi alanlarda dolgu malzemesi olarak kullanımını araştırmaktayız. Uygulamada bu konuda çalışma yapanlarınız yada çamuru bu şekilde değerlendirenleriniz var mı?

Teşekkürler,
 
Çalıştığım kurumda; Atıksu arıtma çamurlarının bertarafında yeni yaklaşımlar konulu bir tez çalışması yapıyorum. ama doğu karadeniz bölgesinde yüksek kapasiteli atıksu arıtma tesisi bulunmadığından çok fazla tesis görme şansım olmuyor.

günlük ne kadar çamur çıkıyor , %85-90 kuruluğundaki çamurlar hem yakabilir hemde biogaz tesisi kurulabilir.
 
Biz de arıtma çamurunu kurutmayı planlıyoruz, proje sonuçlarına göre %90 kurulukta olacak gibi. Şu an toprak için gübre gibi kullanımı araştırıyoruz. Siz de bir bakın isterseniz.
 
@Rasim AHMETOĞLU

yakma tesisi mi kurmak gerekiyor, ben de pek bilmiyorum açıkçası. Sadece gübre olarak kullanmayı araştırıyorum şu an için il olarak. ne kadar çamur varsa enerji için verim sağlar?
 
@ilk.ayy Anahtar teslim bu işi yapan firmalar var. Konunun başını kaçırdım fakat numune gönderirseniz yakma işlemi sonucunda gübre için kullanılıp kullanılmayacağı konusunda sizi yönlendirirler. Bildiğiniz üzere son zamanlarda 'organik gübre' üretimi ve kullanımı yaygınlaşıyor. 7 Nisana kadar da TAGEMin bu konuda destek programı var, düşünüyorsanız bir araştırın derim.
 
@ilk.ayy
öncelikle mevcut durumda çamur yüzde kaç kurutuluyor, genelde çoğu küçük çaplı tesislerde filtrepressler ve dekantörlerle %25-35 e kadar kurutuluyor, ondan sonrası için özel işlemlere ihtiyaç duyuluyor. tarım-gübre depolama yöntemlerinde %50-60 kurutma gerekiyor, çamur analiz sonuçlarına göre hangi yönteme uygun ona bakmak gerekiyor. Her çamur farklı karakteristikte olabilir

@Rasim AHMETOĞLU
Sivas Atıksu arıtma tesisi çamurlarında kapsamlı bir çalışma var üniversite işbirliği ile ona bakabilirsin
 
Kağıt atıksu arıtım çamurlarını tavsiye edebilirim lifli bir yapı içerisinde kalsit dediğimiz yanmayan malzeme vardır
 
@ilk.ayy

Biz solar kurutma tesisi kurduk, kurutuyoruz. Şimdilerde de toprakta kullanma yönetmeliğince analize yolladık bakalım. Umarım olumlu sonuç gelir de, toprakta kullanabiliriz. Teşekkürler :)

@Rasim AHMETOĞLU

10 ton/gün çamur kapasiteli bizim kurutma tesisimiz, haliyle çok az miktarda olduğundan yakma olamıyor.
 
@İrem Bengisu Eroll TL/m3, vs gibi maliyetler nedir??

10 ton/gün az değil.

İSKİ tarafından işletilmekte olan evsel atık su arıtma tesislerinde 2010 yılında oluşan günlük çamur miktarı 300 ton civarında olup.....
 
Çalıştığım kurum olan GASKİde atıksu çamuru kurutma ve yakma sistemi tasarım ve imalatı ülkemizde ilk defa yerli imkanlarla ve benzerlerine göre düşük maliyetle uygulanmıştır . Arıtma çamurları kurutma fırınında ön kurutmadan geçirildikten sonra akışkan yataklı kazanda yüzde 99 KM oranına kadar yakılarak, hacmi de yüzde 90 oranında azaltılmış, çevreye zarar vermeyecek kül muhteviyatında ürün elde edilmektedir.
 
Üst