• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

5 yıllık sözleşmeli i̇ş

EdaA.

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
Hacettepe Üniversitesi
Merhaba ben yeni mezun bir çevre mühendisiyim. Temmuz ayında mezun oldum ve LinkedIn üzerinden birkaç gün önce iş teklifi aldım. İş tanımı karbon üzerine ve benim oldukça ilgilendiğim bir alan olduğu için teklife olumlu bakıyordum. Fakat ilk yıl bir eğitim vereceklerini ve bu eğitime yatırım yapıldığı için eğitim bittikten sonra gitmeyeyim diye 5 yıllık bir sözleşme imzalatmak istiyorlar. Daha önce bir deneyimim olmadığı için bu sözleşmeye biraz çekimser bakıyorum. Maaş konusunda da çok iç açıcı bir teklif almadım fakat iletişime geçtiğim kişi beni bu işin çok geliştireceğini söyledi. Bu sözleşme normal mi acaba ?

5 yıl boyunca maaş zamı oranları nasıl belirlenecek? Onu da iyi seviyeye çıkartacak oranları garanti edeceklerse neden olmasın? Ama mevcut düşük maaşa sürekli enflasyon ekleyecekse hep düşük kalırsınız mesela.

Eğitim masraflarını firma karşılıyorsa mantıklı sözleşme yapması. Sözleşme büyük ihtimal 5 yıl içinde işte ayrılırsanız belli bi ücret ödersiniz firmaya örneğin maaşın yarısı gibi. Ama 5 yıl uzun gibi geldi benim bildiğim 2-3 yıllık sürelerde sözleşme yapılıyor.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
EdaA.Merhaba,

Bu tarz sözleşmelerin geçerliliği yok diye biliyorum. Kararınızı etkileyecek bir şey söylemek istemiyorum ama bir arkadaşım 3 senelik sözleşme dolmadan ayrıldı, eski iş vereni dava açtı ve kazanan arkadaşım oldu.
Personeli tutmak için iş koşullarını iyileştirmek varken sözleşme ile tutmaya çalışan bir yer bence etik dışı davranış içinde.
5 senelik sözleşme için bir hukukçudan görüş almanızı öneririm.

Efecan Bozeğer doğrudan 3 yıllık sözleşme imzaladıysa bunun kanunen bir geçerliliği yok ancak firmalar personellerini yapacakları işler ile ilgili eğitimlere gönderirse yaptıkları sözleşmelere en az x yıl çalışması koşulu ile diye maddeler ekleyebilir. bununla ilgili yargıtay kararları bulunmakta. biraz teknik bir konu ama 5 yıllık süre kısmı soru işaretli.

Bu süreye uyulmazsa yaptırımı nedir? Hem sizin açınızdan hem firma açısından? Firma sözleşmenizi erkenden fesih ederse kalan süredeki tüm alacaklarınızı ödeyecek mi? (Hiç zannetmiyorum)
Bu tarz şartlara şahit oldum fakat genelde eğitim ücretini alacağınızdan keseriz yönünde.

Eğer kafalarınız uyuşmazsa firma ile bu süreyi tamamlamak işkence olabilir. Bu tarz sürelerin geçerliliği için bir hukukçuya danışmak daha doğru olacaktır.

Fatih ÖzcanMülakata girdiğimde kontratın bir örneğini istemeyi düşünüyorum ama böyle bir hakkım var mı bundan emin değilim. Durum şu ki yeni mezun ve sadece staj deneyimim olmasına rağmen yeni mezun yetiştirmek amacıyla biraz ısrarcı bir tutum sergilediği için üzerine de 5 yıllık sözleşme istediği için kafam karışıyor açıkçası. Kendimi geliştirmek amaçlı her ne kadar iyi olacaksa da ilk girdiğim yere sadece tüfeyle artacak bir maaşa 5 yıllık bir söz vermek korkunç geliyor.