• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

2019 beyanları, EAYP

Elif Esin Yalçın

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağustos 2016
Şehir
Kocaeli
Firma
Geri Kazanım ve Ambalaj Sektörü
herkese merhabalar.
çalıştığım firma staj dışındaki ilk işim ve burada tek çevre mühendisiyim. firmaya başladığımda benden önceki mühendisin eksiklerin olduğunu söyleyerek yaklaşık 3.5 yıllık geçmiş verileri açtırdığını öğrendim. firmaya girdiğimden bu yana yaklaşık 10 ay oldu bunları tamamlamaya uğraşıyorum. ambalaj ve atık sisteminde. arada hazırlanan eksik iç tetkik raporlarını ve aylık değerlendirme raporlarını söylemiyorum bile. üstelik izin lisans yenileme tarihi de benden önce kaçırıldığı için aynı zamanda gfb süreci ilerlettim ve izin lisans sürecine geçiş yaptık. mart sonu izin lisans için son günüm. eksikler tamamlanmak üzere fakat bildiğiniz gibi yıllık atık beyanları ve ambalaj beyanları da var ve eksikleri tamamlar tamamlamaz onları yapacağım. eayp ile tabs'ın paralel olması gerektiği söylendi. elimde endüstriyel atık yönetim planı mevcut fakat örneğin 150110 kodlu 25 kg'lık atık yazılmış plana. öncelikle bizde tehlikeli atık söz konusu değil. toplama ayırma ve granül üretimi yapan bir firmayız. atık olarak pil var sadece onuda kendi odamda bir kutu belirledim toplam 15 pil bile yoktur içinde. veya tonerlerden kaynaklanan atık desek, anlaşmalı olduğumuz kırtasiyede dolumunu yaptırıp tekrar kullanıyoruz. üretim sahasında da herhangi bir tehlikeli atık durumu yok.
şimdi sorum şu. bu durumda yıllık beyanları yaparken neye dikkat etmem gerekiyor, neleri belirtmem gerekiyor? eayp yi yenilesem nelere dikkat etmeliyim ve kaç günde yeni plan elimde olur? dediğim gibi 30 mart lisans için son günümüz. şimdiden ilgilenenlere teşekkür ederim.
(bu sorularla ilgili elbet konu açılmıştır fakat durumumu daha net izah etmek için yeni konu açtım, kusuruma bakmayın..)
herkese iyi çalışmalar.
 
Merhaba Elif Hanım,

E.A.Y.P. 'niz İl Müdürlüğüne sunulup bir onay alınmış mı? Eğer onay alındı ise, orada 15 01 10 kodlu atığın hangi faaliyet sonucu oluştuğunu yazmışlardır. Bir kontrol etmenizi öneririm. Aklıma şu ihtimal gelmekte; temizlik işleri için alınan deterjan ve çamaşır suları ambalajları 15 01 10 kodu ile verileceğinden yıllık 25 Kilogram verisini söylemiş olabilirler.

Endüstriyel Atık Yönetim Planı ile TABS tabi ki paralel olmalı ama "aynı olacak" diye bir durum bulunmamakta. Diyelim ki sizin TABS beyanında yıl sonu 5 KG bir atıktan çıktı. E.A.Y.P.'de de bu miktarlara yakın bir değer belirtilmiş olması gerekiyor. He tutup da E.A.Y.P.'de 5 ton belirtilen bir atıktan 100 KG çıktı ise; bu durumda tabi ki revize edilmesi gerekiyor (aksi durum için de geçerli).

Yıllık beyanlarınızı, gönderdiğiniz atıklara göre yapın. Arada gözle görülür fark görüyorsanız, E.A.Y.P. revize işlemi yapın. Sizden çıkmayacak atıklara yer vermeyin, çıkabilecek atıklara mantık dahilinde bir miktar belirleyin. Atıkları biriktirdiğiniz alan var ise, fiziki şartlarının uygun olup olmadığını kontrol edin. Çünkü bununla ilgili de bilgi isteyecekler. Kaç günde onaylanacağı tartışılır. Kimi İl Müdürlükleri aynı hafta inceleyip onay yazısı yazıyorlar. Kimisi 4 ay geçtikten sonra bir bakmışsınız eksiklik yazısı gönderiyor.

Şu açıdan içiniz rahat olabilir. Hali hazırda onaylanmış olan bir E.A.Y.P. revize edecekseniz, revizeyi hazırlayarak sunmuş olmanız işinize yarayacaktır. Bu durum sizin iş ve işleyişinizi takip ettiğinizi gösterip, İl Müdürlüğünü memnun edecektir.
 
Elif Esin YalçınMerhaba,

Öncelikle lisansınızı almanız için veya başvuru yapmanız için endüstriyel atık yönetim planı onayına ihtiyacınız yok.Elinizde onaylı endüstriyel atık yönetim planı yok ise(Yani sisteme yüklenmiyor)

Endüstriyel atık yönetim planı hazırlarken orada yazan 3 yıllık atık planlarında öncelikle tesiste oluşan atıkları daha sonrasında oluşması muhtemel atık kodlarını yazmanız lazım. Daha sonra bunların miktarlarına gelecek olursak;
Miktarlarda şunlara dikkat edin, (Genelleme yapıyorum) öncelikle geçmiş beyanlardan beyan edilen tehlikeli atıkların kodlarını ve miktarlarını tespit edin.

Faarazi kontamine ambalaj atığı çıkışınız olmuş, bunun endüstriyel atık yönetim planına miktarını yazarken yaklaşık değerler yazın. Geçmiş yılların ortalamasını alabilirsiniz.
Olduki hiç tehlikeli atık çıkışınız olmamış o zamanda çıkması muhtemel olarak düşüneceksiniz ve miktarlarını tahmini yazacaksınız. Yani sizin boya atığınız çıkmıyorsa veya çıkma ihtimali yok bunu yazmamalısınız, eğer var ise gözlemleriniz sonuçu bir tahmin yürütmelisiniz, Yani siz diyebilmelisiniz 50 kg. anca çıkar veya 100 kg. anca çıkar.

Endüstriyel atık yönetim planında atık kısmında gözlemlerinizde önemli, orada çıkması muhtemel atıklarıda tespit edip miktarlarını ortalama yazmalısınız.
NOT: Tesisinizde kartuş atığı çıkıyorsa veya çıkması muhtemel ise gidipte 100 kg. yazmayın, 100 kg. kartuş atığı yılların birikimi ile olur ki oda yasal değil. :koptum:
 
Şuan eayp ile beynim yanıyorken minik iki soru iliştireceğim şuraya ? Mesela, 2019 yılında bir kereye mahsus xxx atığı çıkmış ve uygun kod ile gönderilmiş. Atık çıkışı olduğu için 2019 atık beyanına yazılmış. Atık beyanına yazıldığı için eayp'ye yazılması zorunlu mu? Ve ileriki yılların tablolarına da eklenmeli mi? Sonuç olarak 1 kerelik çıkmış, ama 3 yıl içinde tekrar çıkar mı bunu da bilemiyoruz.
 
E.A.Y.P 'de yok ise, E.A.Y.P. revize edilmeli. Bir önceki yılın atık beyanı da ekleniyor. Bir sonraki yıllarda neden çıkmadığına dair açıklama isteyeceklerdir. Mesela bir sonraki yıllara 0/0/0 şeklinde girip; açıklama kısmına neden çıkmadığını belirtebilirsiniz.
 
Bir kereliğe mahsus çıkan atıklar sorun çıkarmaz.
Olası bir denetimde açıklamasını yapabilirsiniz :)
 
15 01 10 için tesise giren yada tesis içerisinde (bakım onarımdan kaynaklı) karton yağlanmış olabilir bu yüzden bu kod ile çıkış yapabilirsiniz.
 
Üst