• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

14001 lütfen yardım

• Konuyu başlatan Anonim (0bfd)
  • Başlangıç tarihi
A

Anonim (0bfd)

Arkadaşlar Merhaba,
Ambalaj geri dönüşüm tesisinde çevre mühendisiyim. Kalite yönetim sistem belgelerimizin hiç biri yok. Yani aslında şöyle, parayla bi kuruluştan belgeler alınmış sadece, dökümantasyon vs hiç bir şey yok. 9.ayda bu belgelerin süresi dolduktan sonra ben kendim 14001 çevre yönetim sistemini kurmak istiyorum. Belgemizi TSE den almak istiyorum. Aynı zamanda diğer kalite belgelerini de almak istiyorum. Fakat bu konuda hiç bilgim yok, nerden nasıl başlayacağım bilmiyorum. Forumda "Gelin 14001:2015 standardını en baştan konuşalım" bu konuyu inceledim fakat genel olarak dökümantasyon içerikleri var sanırım. Mesela ben şu an TSE ye başvuru yapıp o şekilde mi dökümantasyon hazırlayacağım yoksa dökümantasyonları hazırladıktan sonra mı başvuru yapmam gerek? bilgi verebilirseniz çok mennun olurum.

Merhabalar,

TSE belgelendirmesini özellikle neden istiyorsunuz? Tüv-Nord, Tüv-Austria Türk, QSI gibi kuruluşlar da uluslararası prestiji olan kuruluşlar. Denetimleri de ciddi geçiyor. Ayrıca bu kuruluşlardan gelen denetçiler daha öğretici ve yapıcı oluyorlar. TSE için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim kendi adıma.
Elinizde güncel 14001 standardı var mı? Öncelikle onu temin etmeniz gerekir.
Dokümantasyona başlamadan önce, dokümantasyon için bir metot belirlemenizi öneririm. QDMS olabilir. QDMS ilk etapta pahalı geliyorsa, kendi şablonunuzu hazırlayıp form, talimat, prosedür, politika, proses akış diyagramı, süreç kaplumbağa diyagramı gibi doküman türleri için ayrı ayrı taslaklar hazırlamanızı öneririm.
Kapsam, ilgili taraflar, tarafların beklentileri, proseslere dair çevre boyutlarını belirleyerek sistem çalışmalarına başlayabilirsiniz.
Hangi lokasyondaki hangi faaliyetler için belgelendirmeyi yapacaksınız? Bu sizin kapsamınız olacak.
Süreçlerinizden etkilenebilecek, süreçlerinizi etkileyecek kurumlar ve kişiler kimler? bunlar ilgili taraflarınız. İlgili taraflar için bir form oluşturmanızı öneririm. Aynı formda ilgili tarafların beklentileri ve sizin ilgili taraflardan beklentilerinizi de yazabilirsiniz. Buradaki beklentileri de risk ve fırsat analizinde ele alabilirsiniz. Tesise malzeme girişinde kriterleriniz, şartlarınız nelerdir? Bunları adım adım işleyeceğiniz bir akış diyagramı gerekirse şartname ve personelin takibi için prosedür oluşturabilirsiniz. aynısını satış, malzeme çıkışı ve aklınıza gelen tüm süreçler için yapmanız gerekecek.
Sistem belgelendirmesi ilk defa oluyorsa, hangi parametreleri izleyeceğinizi belirlemeniz de gerek. Birim üretim için elektrik, su, doğalgaz tüketimi gibi. Elinizde 1-2 yıllık veri olduktan sonra bunlarla ilgili hedefler de belirleyebilirsiniz..
Bence standardı aldıktan sonra kapsam, ilgili taraflar ve beklentileri analiz edip tüm personeli kapsayacak bir standart eğitimi alırsanız, eğitimciden örnek doküman da isteyebilirsiniz. Tesisi, işleyişi bilmeden detay paylaşmak pek mümkün değil.
Naçizane tavsiyem, TSE yerine saydığım kuruluşları da değerlendirin.

Son düzenleme:
Efecan BozAçıklayıcı mesajınız için teşekkürler Efecan Bey. Genelde çevremdeki tesisler TSE den almışlar açıkcası o yüzden TSE düşündüm. Çok bir bilgim yok. Uluslararası bir kuruluş olması benim için çok daha iyi , yurt dışı müşteri portföyünde işime yarar sanırım değil mi? Önerdiğiniz kuruluşlar üzerinden bakacağım. Elimde güncel 14001 standartı yok , nerden bulabilirim :) dediğim gibi hiç bir bilgim yok bu konuda sorularımı maruz görün lütfen :) teşekkürler

Yaparak öğrenilen işler bunlar. Herkes yaptığı kadarını öğreniyor o yüzden benim yanıtım muhakkak eksik kalacaktır. Standardı TSE'den temin edebilirsiniz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

telefonla ya da maille irtibat kurabilirsiniz.
Adını verdiğim kuruluşlar aynı zamanda eğitim kuruluşları. Tesis tamamını kapsayacak şekilde bir eğitim organize etmenizi öneririm.
Bahsettiğim form, talimat, etiket gibi doküman örneklerini eğitmenden temin edebilirsiniz. O zaman biraz daha netleşir yapabilecekleriniz.