• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

14001 hedefler

ismail.kaya

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
omtaş
merhaba
arkadaşlar 14001 kapsamında çevre amaç ve hedefler konusunda yardımcı olabilirmisin. çevre hedeflerine neler yazabiliriz. örnek dökümanı olan varsa paylaşabilirmi?

ismail.kayaÖnemli çevre boyutlarınız varsa onları "nasıl minimize edebilirsiniz" gibi aksiyonları hedef tablonuz içine ekleyebilirsiniz. Proseslerinizi analiz ederek atık azaltımı için alternatif metotlar, kaynak tüketim tasarrufu için aksiyonlar planlayabilirsiniz. Çalışanlara eğitim vermeyi de stratejik amaç ve hedefler için bir aksiyon olarak ekleyebilirsiniz. Çevresel performans göstergeleri oluşturarak yıllık hedeflerde %sel azaltma hedefleri ekleyebilirsiniz. Aşağıda kendi tablomu iletiyorum. belki bir fikir verebilir.

STRATEJİK PLAN
7. Faaliyetlerimizden kaynaklanan çevresel etkileri en aza indirerek çevreye saygılı üretim gerçekleştirmek ve çalışan ve paydaşlarımızda çevre kültürünü yükseltmek
(Verimlilik)
7.1. Faaliyetlerimizin çevre mevzuatındaki yerini tespit ederek gerekli izin ve ruhsatları almak ve devamlılığını sağlamakÇevre İzin Belgesi (5 Yıllık)Çevre mevzuatını takip ederek yapılan değişiklikler veya eklenen yeni prosesler neticesinde izin ve ruhsatlarının güncelliğinin sağlanması
7.2. Atıksu, emisyon gibi çevresel parametrelerin kirliliklerinin azaltılmasıMevzuata uygun analiz sonuçlarıÖlçüm noktalarının takibinin yapılması, gerektiğinde iyileştirme çalışmalarının yapılması
7.3. Atıkarı azaltmak, Atıkların kaynağında türlerine göre ayrıştırılarak geri dönüşüm tesislerine gönderilmesi ve doğal kaynak tasarrufunun sağlanmasıGeri dönüşüme kazandırılan atık miktarı (ton)
Eğitim (saat/kişi)
kgAtık/1tonüretim
kgAtık/1m2üretim
Üretim tesislerinde ve idari binalarda atık ayrıştırma sisteminin kurulması, atıkların tehlikeli, tehlikesiz ve ambalaj atıkları olarak ayrıştırılması, ambalaj atıklarının ve metal atıkların geri dönüşüme kazandırılması. Üretimde atık azaltımı için iyileştirici faaliyetlerin planlanması
7.4. Sera gazı emisyonunu azaltmakkgCO2/tonFaaliyetlerimizde zorunlu olmasa dahi sera gazı emisyonlarını (CH4, CO2 SO2, NOX) azaltıcı tedbirler almak, atıklarımızın bertarafında yakıt olarak atık kullanan ve enerji elde eden firmalara yönelmek
7.5. Çevre boyutlarımızın neden olduğu çevresel etkilerimizi en aza indirmek ve böylece ekosisteme ve biyoçetliliğe zararın engellenmesiÇevre kazası sayısı
Önemli çevre boyutu sayısı/Toplam boyut sayısı
Eğitim (saat/kişi)
Çevre kazalarının önüne geçmek için saha denetimlerinin yapılması aksayan yönlerin birim amirleriyle/üst yönetimle görüşülerek iyileştirilmesi, önemli çevre boyutlarına yönelik aksiyonların planlanması
7.6. Paydaşlarımızın ve çalışanlarımızın çevre bilincinin artırılmasıEğitim (saat/kişi)
Öneri sayısı
Ramak kala sayısı
Sosyal sorumluluk kampanyalarının çalışanlara aktarılması, afişlerle bilgilendirme yapılması, eğitim faaliyetleriyle bilincin desteklenmesi
ÇEVRE VE ENERJİ HEDEFLERİ
PROSES SORUMLUSUSTRATEJİK HEDEF
(Stratejik Planda Yer Alan)
PERFORMANS GÖSTERGESİBÖLÜM HEDEFİ (SMART HEDEF)YAPILACAK ÇALIŞMALAR (5n1k)(Ne, Neden,Nasıl,Nerede,Ne Zaman, Kim)GEREKLİ KAYNAKLAR
ÇEVRE MÜHENDİSİ
- ÜRETİM MÜDÜRÜ
KAPLAMA ŞEFİ
İDARİ AMİR
7.3Bir önceki yıla göre su azaltılması (%)2017 yılına göre %2 azaltmakÖnemli kullanım alanları tespit edilerek üretim proseslerinde iyileştirme yapılacak.
Alternatif su kaynakları da araştırılacak
Fabrika alt yapısı kontrol edilerek varsa kaçaklar giderilecek
Yağmur suyu deposu yapılacak
Zaman, Personel, proses iyileştirmeleri için mali kaynak
ÇEVRE MÜHENDİSİ

- ÜRETİM MÜDÜRÜ
KAPLAMA ŞEFİ
7.5Bir önceki yıla göre atık azaltılması (%) 2017 yılına göre;
Tehlikeli atık miktarını %25 azaltmak
Tehlikesiz Atık miktarını %10 azaltmak
Üretim proseslerinde oluşan atık miktarları gözden geçirilerek proseslerde atık azaltımına yönelik tedbirler alınacak.
Personele eğitim verilecek
Tehlikesiz atık oluşumuna neden olan proseslerin detaylı incelenecek ve kök neden analizi yapılacak.
ÇEVRE MÜHENDİSİ
- ÜRETİM MÜDÜRÜ
KAPLAMA ŞEFİ
BAKIM ŞEFİ
7.5
7.4
7.2
Önemli çevre boyutu sayısı/Toplam Çevre Boyutu (%, bir önceki yıla göre azaltmak)MİN %10Önemli çevre boyutlarına yönelik önlemler alınarak çevresel etkiler azaltılacak. Özellikle imalat ve kaplama proseslerinde oluşan çevresel boyutlar üzerinde durulacak. Hidrotestlerdeki yağ kaçakları için tezgah revizyonları yapılacak.
Düzeltici faaliyetler ile kayıt altına alınacak
ENERJİ YÖNETİCİSİ5.1Bir önceki yıla göre enerji tüketiminin azaltılması (%)5%Sürekli kullanılan hidrolik pompa motorları yüksek verimli motorlar ile değiştirelecek
Swp4 Kaynak makinelerinin yeni nesil makinalarla değiştirilecek.Basınçlı hava sisteminde kaçak ve basınç optimizasyonunun yapılacak.Eski imalat işletmesindeki vinçlerdeki motorlarda sürücü kullanılacak.
1 ton çelik boru üretimine karşılık tüketilen elektrik miktarı (kwh/ton) 46 kWh/tonZaman, Personel, proses iyileştirmeleri için mali kaynak
1 ton çelik borunun ısıtılmasına karşılık tüketilen elektrik miktarı (kwh/ton) 34,0 kWh/tonZaman, Personel, proses iyileştirmeleri için mali kaynak
1 m² boru yüzeyi kaplamasına karşılık tüketilen elektrik miktarı (kwh/m²)2,5 kWh/M2Zaman, Personel, proses iyileştirmeleri için mali kaynak
1 m³ basınçlı hava tüketimine karşılık tüketilen elektrik miktarı (kwh/m³)0,107 kWh/m3Zaman, Personel, proses iyileştirmeleri için mali kaynak
ÇEVRE MÜHENDİSİ7.6Çevresel konularda yıllık kişi başı 1 saat eğitim vererek farkındalığın artırılmasıİK ve bölümler ile organizasyon sağlanarak eğitim verilecek. Eğitim etkinliği değerlendirilecekZaman, Personel
ÇEVRE MÜHENDİSİ7.3Bir önceki yıla göre geri dönüşüme gönderilen Polietilen atık kazancını %35 artırmakKarşı firma ile fiyatlar üzerinden tekrar görüşme sağlanacak.
Pe toz atık içindeki metallerden arındırılarak saf halde geri dönüşüme gönderilecek
Etrafa dökülen PE granüller toplanarak geri dönüşüme gönderilecek.
Zaman, Bütçe, Personel
ENERJİ YÖNETİCİSİ 5.1Enerji verimliliği yüksek elektrik motorları kullanarak proseslerdeki enerji performasının sürekli iyileştirilmesi.Fabrikada proses boyunca sürekli çalışan 36 adet hidrolik motor bulunmakta.Enerji sınıfları EFF2 ile standart motorlardır.Proses boyunca sürekli çalışan 15 adet hidrolik motorun verim sınıfı yüksek olan IE3 motorlarla değişim yapılacak.Zaman, Bütçe, Personel
ENERJİ YÖNETİCİSİ
BAKIM ŞEFİ
5.1
6.2
Isı yalıtımı yaparak ısı kayıplarını önlemesi ve verimli ısınma sağlanarak doğalgaz tüketiminin azaltılması.GK5 bölgesinde boru çıkış kapısında PVC perde ve branda mevcut.Bu kapının önüne en büyük boru ebatının çıkışına olanak sağlayacak kapalı dış alan oluşturulacak ve bu alandan konveyör hattı ile bina dışındaki standa boru taşınacak.Zaman, Bütçe, Personel

Hedeflerin ölçülebilir olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederim. Ayrıca, aylık olarak takip tablosu oluşturarak hedefin altında veya üstünde olduğunuzu takip etmeniz gerekir.

Burdaki konuyla alakası yok ama birşey sormak istiyorum. Soru bilgi amaçlıdır. Staj yaptığım yerde metal tel atıkları çıkmaktadır. Bu atıkları demir sınıfında mı göndereceğim yoksa metal sınıfında mı? Ayrıca demir ve metal fiyatları hakkında bilgisi olanlar bilgi verebilir?
Teşkkürler

Merhaba , @Sefa ÜN
Forumdaki önceki konulara bakarken denk geldim cevap vereyim.
Atıklarınızın içeriği demir ise demir içeren atık kodlarını değil ise başka metaller kullanılıyor ise demir dışı metaller atık kodunu seçmeniz gerekmektedir.

22720

Fiyatlarla ilgili de ben yardımcı olayım :) Hurda metal, bakır, altın gibi konular için "Londra Metal Borsası"na bakmanız gerekmektedir. Fiyatlar ona göre güncellenir ülkemizde de. Aşağıdaki resmi linkidir, ülkemizdeki haber siteleri de paylaşmaktadır.

Link:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Merhaba,

2020 için hedeflerimizi güncellemek istiyoruz. Sayısal ölçekli takibi yapılabilir hedef örnekleri var ise paylaşabilir misiniz?

Teşekkürler